Surówka z buraków to pewniak do wielu dań. Będzie ona świetnym dodatkiem do świątecznej pieczeni, pieczonej kaczki, rolad wołowych i wieprzowych, zrazów, a także do duszonej sztuki mięsa w sosie własnym. Sprawdzi się ona również do kotletów mielonych i schabowych. Odświeży smak smażonego w panierce i pieczonego mięsa. Pasuje też do krokietów oraz kotletów ziemniaczanych czy też jajecznych, które czasami bywają za mało wyraziste. Dodatkowo, po 1 niewielkiej zmianie, w wersji z przepisu poniżej, stanie się sycącym obiadem.

Surówka z buraków i ogórków kiszonych - 1 zmiana i macie pełny obiad

Surówka tego typu to doskonała baza do uzupełnienia o bardziej treściwe dodatki. Jeśli nie macie czasu na inny obiad, wystarczy dodać do niej ciecierzycę z puszki lub ze słoika lub ugotowaną kaszę mięso z rosołu, by powstał pełny obiad. Zrobicie ją w bardzo prosty sposób. 

Surowe buraki, ogórki kiszone i obrane jabłka trzeba zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę pokroić w kostkę. Warzywa i owoce łączymy w 1 misce, następnie dodajemy:

  • olej (pomoże witaminom się przyswoić)
  • sól (z nią ostrożnie, ogórki są słone)
  • cukier (dla zbalansowania smaku)
  • koperek (ile tylko chcecie, nada świeżość surówce)

Najważniejsze dzieje się jednak na ostatnim etapie przygotowania, na 30 minut przed podaniem, w lodówce. Składniki gotowej surówki w tym czasie i warunkach zdążą się "przegryźć" i puścić sok. Ten sok to jednocześnie pyszny sos, który robi się bez waszego czynnego udziału. Cały smak wyzwala tutaj sól z kiszonych ogórków i zwykła, dodana jako przyprawa do surówki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo, bo ogórki są już słone. Przed posoleniem spróbujcie surówkę i weźcie pod uwagę, że po schłodzeniu w lodówce surówka z buraków i ogórków kiszonych może stać się bardziej słona.

Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie przekiszonych ogórków z poprzedniego sezonu. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie dodać małosolne lub świeże i sok z połowy cytryny lub odrobinę zakwasu buraczanego, który nada potrzebnego tutaj, odświeżającego „kwasku”. W sezonie na botwinkę, gdy będzie już podrośnięta, możecie użyć jej wraz z liśćmi zamiast samych bulw buraków.

Surówka z surowego buraka i ogórka kiszonego

Składniki:

  • 2 średnie surowe buraki
  • 2 średnie kwaśne jabłka (np. odmiana szampion, boskoop lub szara reneta)
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej cukru pudru)
  • sól do smaku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Surowe buraki, obrane jabłka i ogórki kiszone zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Przełóżcie do miski.
  2. Cebulę posiekajcie w drobną kostkę i dodajcie do miski. Dodajcie posiekany koperek.
  3. Wymieszajcie cukier puder z olejem. Wlejcie do miski, wymieszajcie, spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie jeszcze odrobinę soli do smaku.
  4. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na co najmniej 30 minut do lodówki.