Kotlety jarskie to danie idealne na Wielki Piątek i nie tylko. Tego typu kotletów nie robię z mięsa. Zamiast nich przygotowuję kotlety ziemniaczane lub jajeczne. Wyjątkiem są kotlety rybne. Ryby w każdej postaci pojawiają się na postnych stołach w Polsce od wieków, kiedyś głównie w zamożniejszych domach, dziś również w skromniejszych gospodarstwach. Kotlety, które ostatnio robię, z wyglądu nieco przypominają rybne. Mają jednak zupełnie inny, delikatny, łagodny smak i zapach. Na kotlety rybne dzieci często kręcą nosem, ale te im zasmakują i będą prosić o nie co tydzień. Zobaczycie.
Jak zrobić kotlety jarskie z serka wiejskiego i płatków owsianych?
To bardzo prosty i mało wymagający przepis. Masę na kotlety przygotowuję w 5 minut. Mieszam 4 składniki: serek wiejski (wraz ze śmietanką w kubeczku), błyskawiczne płatki owsiane, jajka i pokrojoną drobno cebulę. Potem odkładam masę na godzinę, by płatki ją spulchniły i zagęściły. Wchłoną w tym czasie większość płynu.
Po godzinie doprawiam masę i formuję z niej kotleciki. Czas jest kluczowy dla konsystencji kotletów. Może się okazać, że masa zgęstnieje nieco szybciej. Sprawdźcie ją po 45 minutach. Jeśli jest gęsta, a kotlety łatwo się lepią i nie przyklejają do dłoni, rozgrzejcie patelnię i zacznijcie formować masę.
Kotlety z serka wiejskiego - przepis
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie drobno cebulę. Rozkłóćcie jajka w miseczce.
- Wymieszajcie w misce serek wiejski (wraz ze śmietanką), rozmącone jajka, płatki owsiane, koperek, posiekaną cebulę.
- Doprawcie solą, pieprzem i papryką, wymieszajcie całość do połączenia się składników. Przykryjcie i odłóżcie na godzinę.
- Rozgrzejcie na patelni tłuszcz. Formujcie z masy owalne kotlety i smażcie z obu stron na rumiany kolor.
- Przełóżcie na ręcznik papierowy, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Z czym podawać kotlety z serka wiejskiego?
Kotlety jarskie z serka wiejskiego i płatków mają delikatny smak. Najlepiej będzie pasować do nich ziemniaczane purée i surówka o wyrazistym smaku, np. surówka z kiszonych ogórków, buraków lub kapusty kiszonej. Do takich kotletów będzie pasować również surówka z młodej kapusty z koperkiem na oliwie i soku z cytryny lub odświeżająca, a jednocześnie lekko pikantna surówka z pora i ogórka lub gruszki. Możecie je też podać z sosem, np. tzatziki.
Komentarze