Zupa pomidorowa jest znana i lubiana, bardzo często pojawia się w polskich domach jako pierwsze danie. Można podawać ją z ryżem lub makaronem. Jej podstawą jest esencjonalny i aromatyczny bulion. Jeśli chcecie, żeby wasza pomidorówka wyszła obłędna w smaku – wystarczy, że zastosujecie prostą, kulinarną sztuczkę.

Patent na pyszną zupę pomidorową

Żeby zupa pomidorowa była jeszcze bardziej aromatyczna, musicie wykonać wcześniej kilka prostych czynności. Pulpę pomidorową lub pomidory z puszki podduście razem z cebulką. Następnie przeciśnijcie przez praskę czosnek i dodajcie do tej mieszanki.

Kolejnym składnikiem, który sprawi, że zupa będzie smakować naprawdę genialnie, jest pokrojony w półplasterki por. Dorzućcie go na patelnię do całej reszty. Tak podduszone składniki przetrzyjcie przez sito i dodajcie do wywaru. Dzięki temu zupa będzie smaczna jak nigdy wcześniej.

Co zrobić, żeby podkreślić smak pomidorowej?

Jeśli chcecie, żeby wasza zupa wyszła jeszcze lepsza – zamiast koncentratu pomidorowego użyjcie pulpy lub pomidorów z puszki. Z kolei w sezonie warto sięgnąć po świeże pomidory, które nadadzą jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Świetnym sposobem jest również pokrojenie pomidorów w kostkę i wymieszanie w garnku z masłem. Tłuszcz sprawi, że pomidorówka będzie wyraźniejsza w smaku. Koniecznie pamiętajcie też o przyprawach: dodajcie majeranek i bazylię, a także ziele angielskie i liść laurowy.