Złocista kawa, znana też pod nazwą złota kawa lub złote latte to napój, którego picie przynosi wiele zdrowotnych korzyści. Pierwszą z nich jest usprawnienie trawienia, kolejnymi: regulacja poziomu cukru we krwi, obniżenie cholesterolu, łagodzenie stanów zapalnych, silne wsparcie funkcjonowania mózgu. Właściwości kurkumy poprawiają też na dłuższą metę wygląd oraz kondycję naszej skóry, podnoszą odporność na infekcje oraz wspierają utratę zbędnych kilogramów. Ważne, żeby spełnić 1 warunek

Złota kawa z kurkumą - co trzeba o niej wiedzieć?

Regularne picie złocistego napoju zacznie przynosić efekty, o ile będziecie trzymać się kluczowej zasady. Najważniejszy składnik tej kawy - kurkuma - to przyprawa znana od tysięcy lat, a korzyści płynące z jej stosowania są nie do przecenienia. Nie każdy jednak wie, że aby była skuteczna zawsze należy łączyć ją z pieprzem. Dlaczego? Źródłem drogocennych właściwości prozdrowotnych kurkumy jest zawarta w niej kurkumina. Ta substancja z kolei działa właściwie tylko w duecie z piperyną, która  wspomaga jej wchłanianie, a występuje w ziarnach pieprzu. Sproszkowana kurkuma ma charakterystyczny ciepły, lekko ziemisty posmak, dlatego najlepiej wypada w zestawieniu z wyrazistymi lub słodkimi smakami. 

Złota kawa – jak przygotować?


Składniki:

  • 1 filiżanka (ok. 200 ml) świeżo zaparzonej kawy
  • 1/2 szklanki mleka albo napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu 
  • odrobina miodu lub brązowego cukru 

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie kawę;
  2. Do rondelka z grubym dnem wlejcie mleko lub napój roślinny, wsypcie mielone przyprawy: kurkumę, cynamon, goździki, pieprz. Zagotujcie mieszankę na małym ogniu;
  3. Od razu po zagotowaniu zdejmijcie rondelek z palnika;
  4. Mleko możecie spienić, ale jeśli nie macie spieniacza albo czasu - nie musicie;
  5. Wlejcie złociste mleko z przyprawami do świeżo zaparzonej kawy;
  6. Dodajcie odrobinę miodu lub cukru i pijcie na ciepło, rozkoszując się nowym smakiem.

Złota kawa - kto nie powinien jej pić?

Kawy z kurkumą nie powinny pić osoby: z nadciśnieniem, niedrożnością dróg żółciowych, kamicą żółciową, chorobami pęcherzyka żółciowego czy wątroby oraz nadwrażliwością i nadkwasotą żołądka, a także osoby podczas chemioterapii. Przed regularnym piciem złotego latte wszyscy przyjmujący leki rozrzedzające krew lub przeciwcukrzycowe powinni skonsultować się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu. Kawa z kurkumą nie jest również wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.