Jeżeli należycie do osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez kubka aromatycznej kawy, ta porada jest właśnie dla was. Niektórzy wręcz zastępują nią śniadanie. Nie jest to dobry pomysł - w końcu to najważniejszy posiłek dnia i nie powinno się go omijać. Jeżeli jednak z samego rana lubicie połączyć ją z czymś słodkim (klasyczna kawa i ciasteczko), tym razem spróbujcie ją wzbogacić o pewien smaczny i naturalnie słodki dodatek. W ten sposób dostarczycie sobie cennych kalorii i witamin, które pozwolą wam “przebrnąć” przez poranek. A na dodatek przez dłuższy czas nie będziecie mieli już ochoty na podjadanie słodkości. 

Kawa z bananem - jakie ma właściwości?

Tym, co warto dodać do porannej kawy, by była bardziej wartościowa dla organizmu, jest banan. Najlepiej dość dojrzały, ale nie za bardzo - powinien dać się zmiksować, ale nie może też być przejrzały. Ciemniejące owoce zawierają bardzo dużo cukru i sprawią, że szybko odczujecie ssanie w żołądku. Warto wiedzieć, że banany cechują się wysoką zawartością potasu (360 mg na 100 g). Pierwiastek ten gra dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, nerek oraz naszych kości. Zawarte w bananach inne witaminy i składniki odżywcze, jak witamina A, B6, C, E i K wpływają też pozytywnie na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Poza tym banan sam w sobie jest sycący i naturalnie słodki, więc ochota na dodatkową słodycz do kawy mija, po wypiciu tego pysznego napoju. 

Kawa z bananem - jak zrobić w domu? 

Składniki:

  • 1/2 szklanki czarnej kawy 
  • 1/2 szklanki mleka (można je zamienić na napój roślinny)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od zaparzenia kawy. Możecie użyć podwójnego espresso - wystarczy pół szklanki świeżo zaparzonej kawy;
  2. Następnie wlejcie kawę do wysokiego naczynia. Dodajcie mleko i pokrojonego na kawałki banana. Całość zmiksujcie za pomocą blendera na gładką masę. Jeśli lubicie, możecie wlać więcej mleka (do 1 szklanki);
  3. Gotowe smoothie kawowo-bananowe wlejcie do szklanek i posypcie z wierzchu cynamonem.