Chleb (szczególnie jeszcze ciepły) z masłem to nierozłączna para - szczególnie w Polsce. Jeśli jednak przestał zachwycać was smak tego duetu lub wam się on znudził, a wszystkie sklepowe smarowidła i serki już przetestowaliście, zróbcie tak jak ja, ciekawszy zamiennik. Pasta będzie też alternatywą, jeżeli ograniczacie masło ze względu na podwyższony cholesterol - zamiast gotowych margaryn z długim składem. Pasta z fasoli z białymi warzywami jest lepsza, lżejsza i ma dobrze znane składniki. Używam jej na kilka różnych sposobów. Z oczywistych względów nie da się na niej tylko smażyć.
Pasta z fasoli na kanapki, jako dip i nie tylko
To nie tylko sycący i pyszny dodatek do kanapek, choć to pierwsze, najbardziej oczywiste skojarzenie. Może ona być też polskim wariantem hummusu - śródziemnomorskiej pasty z ciecierzycy. W jego składzie również znajduje się sok z cytryny i oliwa. Pasta z białej fasoli z dodatkiem selera korzeniowego i pora będzie też dipem do warzyw pokrojonych w słupki lub do krakersów na imprezę, a także nadzieniem do wielkanocnych faszerowanych jajek.
Zdarza mi się też użyć jej na ciepło, jako sos do makaronu. Gotuję i odcedzam makaron, zostawiam odrobinę wody po gotowaniu, a następnie mieszam z nią kilka łyżek pasty, wlewam do garnka z gorącymi kluskami i dokładnie mieszam. Przed podaniem kropię makaron sokiem z cytryny i posypuję natką pietruszki lub tartym żółtym serem. W podobny sposób pastą z białej fasoli podkręcam nudną kaszę czy kopytka oraz pieczone ziemniaki i inne warzywa.
Pasta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zamiast fasoli z puszki wykorzystacie ugotowaną samodzielnie (jeśli np. za dużo wam jej zostało z poprzedniego dania). Najlepszy będzie kremowy, maślany w konsystencji i słodkawy jaś.
Pasta z białej fasoli z gotowanymi warzywami - przepis
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (najlepiej jaś)
- 1 jasna część pora
- 4 suszone pomidory w oleju
- 150 g selera korzeniowego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 małe liście laurowe lub 1 duży
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju spod suszonych pomidorów
- 1-2 garści natki pietruszki wraz z łodyżkami
Sposób przygotowania:
- Odcedźcie i wypłuczcie fasolę pod bieżącą wodą.
- Przekrójcie wzdłuż por, wypłuczcie i pokrójcie w półtalarki.
- Seler obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce. Posiekajcie drobno czosnek.
- Rozgrzejcie w garnku 2 łyżki oliwy i podsmażcie seler z porem, co chwilę mieszając.
- Doprawcie solą, pieprzem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Dodajcie wodę i smażcie ok. 10 minut, aż seler zmięknie, a z garnka odparuje większość wody. W międzyczasie mieszajcie.
- Wyjmijcie ziele angielskie i liście, resztę, wraz z fasolą i posiekanymi pomidorami suszonymi dodajcie do blendera.
- Dodajcie też czosnek i sok z cytryny oraz natkę pietruszki.
- Zmiksujcie na gładką pastę, spróbujcie i ewentualnie doprawcie solą i pieprzem.
Komentarze