Pasta z fasoli do chleba

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna, pikantnie doprawiona pasta do chleba mająca swój rodowód w kuchni meksykańskiej. Dużym atutem jest to, że jest tania, a zamknięta w szczelnym pojemniku może stać kilka dni w lodówce.

  • 30 min

Składniki:

  • fasola - 1 szk.
    cebula - 2 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    oliwa - 3 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek - 3 łyżeczki
    pieprz kajeński do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dodatki

Pasta z fasoli do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z fasoli do chleba 1. Umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
    Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
  • Pasta z fasoli do chleba 2. Obrane i umyte cebule drobno siekam, a następnie smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
  • Pasta z fasoli do chleba 3. Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Jeśli to potrzebne jeszcze raz doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
  • 4. Gotową pastę przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować