Bardzo smaczna, pikantnie doprawiona pasta do chleba mająca swój rodowód w kuchni meksykańskiej. Dużym atutem jest to, że jest tania, a zamknięta w szczelnym pojemniku może stać kilka dni w lodówce.
30 min
Składniki:
fasola - 1 szk.
cebula - 2 szt.
czosnek – 3 ząbki
oliwa - 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek - 3 łyżeczki
pieprz kajeński do smaku
Pasta z fasoli do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
2.Obrane i umyte cebule drobno siekam, a następnie smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
3.Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Jeśli to potrzebne jeszcze raz doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
4.Gotową pastę przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.
Komentarze