W sklepach wreszcie zaczęła się pojawiać młoda kapusta. Gdy już nacieszycie się nią w surówkach, zróbcie ją na ciepło. Młoda kapusta duszona będzie pyszna nie tylko do schabowego, ale też do innych dań. Może być zarówno dodatkiem, jak i lekkim, kompletnym 2. daniem. Oprócz łazanek pasować będą do niej jajka sadzone, ziemniaki, a także kotlety schabowe, mielone, jajeczne i z kaszy, z dodatkiem grzybów. Nadają się również smażone boczniaki w chrupiącej panierce. Będą ciekawie kontrastować z mięciutką, niemal kremową kapustą.

Jak zrobić młodą kapustę duszoną? 

Ten rarytas powstaje w bardzo prosty sposób. Wiosenna kapusta duszona nie potrzebuje zbyt wiele przypraw. Z przypraw możecie pozostać przy soli, ale pasować będzie również biały pieprz (ma lekko cytrusowo-korzenną nutę), pieprz cytrynowy oraz tymianek. 

2 inne przemyślane dodatki sprawiają, że zyskuje głębię smaku i aksamitną konsystencję. Pierwszym jest cebula cukrowa, naturalnie słodsza i łagodniejsza niż żółta. Oprócz niej w tym prostym przepisie pojawia się też 1 duża łyżka masła, która w połączeniu z sokami kapusty podczas duszenia stworzy jedwabisty sos własny. Jeśli chcecie, możecie dodatkowo podczas duszenia dodać do niej dla koloru i smaku 2-3 łyżki passaty lub 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.

Młoda kapusta duszona na maśle z cebulą cukrową - przepis

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (ok. 700 g)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo: posiekany koperek (tyle, ile chcecie).

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich, brzydkich liści. Podzielcie w ćwiartki i posiekajcie. 
  2. Przelejcie wrzątkiem, odcedźcie. 
  3. Posiekajcie cebulę i zeszklijcie ją na maśle, najlepiej na dużej patelni lub w garnku. 
  4. Do szklistej cebuli dodajcie kapustę i 1/2 łyżeczki soli.
  5. Duście pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 20 minut - aż kapusta będzie miękka. Im drobniej ją pokroicie, tym szybciej będzie gotowa.
  6. Wyłączcie gaz, dodajcie koperek, wymieszajcie i podawajcie na ciepło z dodatkami lub bez. W razie potrzeby, dodatkowo dosólcie.