Pyszny chleb domowy

4.77 (245 ocen)

  • 60 min

Przepis na chleb domowy wypróbowany wielokrotnie, rozsmakowała się w nim cała rodzina. Zawsze wychodzi i jest prosty i pyszny - polecam. Piecze się go w piekarniku więc nie wymaga jakichś dodatkowych urządzeń :) Chleb domowy jest pyszny do kanapek, ale i sam, po prostu z masłem.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 szkl mąki (np. 3 szklanki mąki pszennej i 3 żytniej)
    1 szkl mleka
    2 szkl wody ciepłej
    50 g drożdzy
    1 łyżka soli
    Ziarna według uznania, jak kto lubi
    Żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.77 (245 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pyszny chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski wraz z ziarnami (można dać różne rodzaje mąki, razowa, pszenna). Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, wlewamy to na mąkę i delikatnie mieszamy, dosypujemy sól, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Foremki wykładam papierem do pieczenia, a na spód sypię mąkę. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz przez chwilkę, wkładam do foremek wyłożonych papierem i czekam aż urosną trochę, wierzch smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 40 minut do godziny - trzeba je obserwować. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszek żeby się nie zaparzył. Dobrze wypieczony, będzie wtedy, kiedy po puknięciu w spód chlebek wyda głuchy odgłos.

Porady

Chleb domowy można zrobić również z mąki razowej i pszennej pół na pół i dodać ulubione ziarna. Z tej proporcji wychodzi jedna keksówka zwykła i jedna mniejsza. lub okrągła forma od prodiża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować