Pyszny chleb domowy

4.77 (245 ocen)

  • 60 min

Przepis na chleb domowy wypróbowany wielokrotnie, rozsmakowała się w nim cała rodzina. Zawsze wychodzi i jest prosty i pyszny - polecam. Piecze się go w piekarniku więc nie wymaga jakichś dodatkowych urządzeń :) Chleb domowy jest pyszny do kanapek, ale i sam, po prostu z masłem.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 szkl mąki (np. 3 szklanki mąki pszennej i 3 żytniej)
    1 szkl mleka
    2 szkl wody ciepłej
    50 g drożdzy
    1 łyżka soli
    Ziarna według uznania, jak kto lubi
    Żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.77 (245 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pyszny chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski wraz z ziarnami (można dać różne rodzaje mąki, razowa, pszenna). Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, wlewamy to na mąkę i delikatnie mieszamy, dosypujemy sól, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Foremki wykładam papierem do pieczenia, a na spód sypię mąkę. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz przez chwilkę, wkładam do foremek wyłożonych papierem i czekam aż urosną trochę, wierzch smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 40 minut do godziny - trzeba je obserwować. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszek żeby się nie zaparzył. Dobrze wypieczony, będzie wtedy, kiedy po puknięciu w spód chlebek wyda głuchy odgłos.

Porady

Chleb domowy można zrobić również z mąki razowej i pszennej pół na pół i dodać ulubione ziarna. Z tej proporcji wychodzi jedna keksówka zwykła i jedna mniejsza. lub okrągła forma od prodiża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować