Smarowidło do chleba

4.43 (160 ocen)

  • 60 min

To stary, wiejski przepis, przekazywany u mnie w rodzinie od pokoleń. Przepis na pyszne smarowidło do chleba. To taki nieco inny rodzaj smalcu, o wiele chudszy i smaczniejszy.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    600 g wędzonego podgardla lub pachy
    800g słoniny
    2 duże cebule
    6-8 ząbków czosnku
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.43 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Smarowidło do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Słoninę i pachę zmielić przez maszynkę do mięsa. Słoninę i pachę lub podgardle przetopić. Gdy słonina będzie klarowna dodać mięso, cebulę i czosnek. Kiedy się przesmażą zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Ciepłe przelać do słoiczków lub glinianych garnków. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.

Porady

Doskonale smakuje z ogórkiem małosolnym lub kiszonym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować