Jeśli cebulę znacie głównie jako dodatek do kiełbasy, klopsików, kotletów, wątróbki czy do sosu, przy tym przepisie zdecydowanie zmienicie zdanie. Słoiczek konfitury z cebuli znajdzie miejsce w waszej lodówce tuż obok innych smarowideł na słodko. Cebulowe smarowidło do chleba jest przyjemnie słodkie, ale nie jest to deserowa słodycz. To słodycz, która idealnie pasuje m.in. do pieczonego schabu, kaczki czy klopsików, zamiast żurawiny czy borówek. Konfitura z cebuli świetnie je zastąpi. Słodkość przełamuje kilka dodatków, które na pewno macie w domu, jeśli często i sporo gotujecie. To ekonomiczne, ale jednocześnie szlachetne w smaku smarowidło. 

Do czego sprawdzi się konfitura z czerwonej cebuli?

Smarowidło do chleba z cebuli świetnie smakuje z razowym pieczywem. Z odrobiną masła pod spodem będzie przepyszne. Nadaje się też doskonale na grzanki i na ciepło, do opiekanych kanapek czy tostów. Domowe burgery z wołowiny czy kurczaka również tylko zyskają dzięki takiemu dodatkowi. Konfitura z cebuli świetnie pasuje też do serów, szczególnie kozich i pleśniowych, w tym brie, lazura czy camemberta. Możecie jej używać do smażonego, panierowanego sera i na deskę serów czy wędlin, jako przekąskę do tzw. zimnej płyty. Nadaje się zarówno na co dzień, jak i okolicznościowo, na większe rodzinne imprezy.

Pastę z cebuli wykorzystacie też do smażonej wątróbki i każdego innego mięsa z patelni. Wystarczy wyjąć ją ze słoiczka i podgrzać wraz z podrobami na patelni. Zastąpi zwykłą smażoną cebulę z jabłkiem. Nadaje się też do wędlin, kiełbasy, pasztetów i innych mięs na zimno. Zrobicie ją w bardzo prosty sposób. 

Konfitura z cebuli do chleba i nie tylko - przepis

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy
  • 5 łyżek octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie cebulę w piórka lub grubszą kostkę. 
  2. W garnku z grubym dnem lub na dużej patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie cebulę.
  3. Smażcie, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli, zacznie karmelizować i zmieni kolor (ok. 20-25 minut). 
  4. Po upływie tego czasu dodajcie cukier, sól i ocet balsamiczny. Smażcie kolejne 20-30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy konfitura z cebuli zgęstnieje, będzie gotowa.

Przechowujcie w lodówce. Ze względu na dość sporą ilość cukru, smarowidło nie powinno się zepsuć (zresztą szybko je zjecie), ale możecie je zapasteryzować.