Jak zrobić pierogi ruskie bez zagniatania, wałkowania i lepienia ciasta? To znacznie prostsze, niż myślicie. Oto błyskawiczny przepis, którego efekt z pewnością posmakuje wszystkim fanom ziemniaczano-serowego nadzienia. 

Ruskie inaczej - szybsza wersja przepisu

Aby cieszyć się smakiem pierogów ruskich, wcale nie musimy zagniatać ciasta. Potrzebujemy tylko klasycznego nadzienia z gotowanych ziemniaków, twarogu i cebuli, a do tego dwóch jajek i odrobiny bułki tartej. Wystarczy uformować z farszu niewielkie kuleczki i usmażyć je w panierce. Tak przygotowane danie ma wszystkie walory smakowe pierogów ruskich, a przy tym wyróżnia się znacznie ciekawszą konsystencją. Chrupiąca, krucha panierka otacza bowiem aksamitne, rozpływające się w ustach nadzienie.

Przepis na kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 1 cebula
  • 80 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia kuleczek farszu
  • olej do smażenia

Kroki przygotowania: 

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Ziemniaki mieszamy z twarogiem, aż stworzą jednolitą masę. Następnie dodajemy do nich podsmażoną okrasę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Do miski wybijamy jajka i mieszamy je z mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu. W drugim naczyniu wysypujemy bułkę tartą.

4. Z farszu formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Najpierw moczymy je w jajku, a następnie obtaczamy w bułce.

5. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim panierowane kulki. Kiedy się zarumienią, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. 

Co można zrobić z farszem na pierogi ruskie?

Kulki ziemniaczane to niejedyny pomysł na wykorzystanie farszu do ruskich. Wszystkim miłośnikom serowo-ziemniaczanej masy z pewnością posmakują też pierogi ruskie z ciasta francuskiego, zrobione z gotowego, mrożonego spodu. Innym smakowitym pomysłem na pyszne danie w kilka minut są pierogi ruskie w waflu. Do ich przygotowania, zamiast ciasta, używamy z kolei kruchych wafli tortowych. 

Farsz z sera i ziemniaków wspaniale nadaje się także do  nadziewania bułeczek, naleśników lub pasztecików. Z kolei jako dodatek do barszczu i wszelkich innych zup, doskonale sprawdzą się krokiety ruskie. Jeśli natomiast lubicie kluski ziemniaczane, ale znudziła wam się ich tradycyjna odsłona, koniecznie spróbujcie zrobić kopytka ruskie. Najlepiej smakują w towarzystwie mięsnego gulaszu lub gęstego sosu grzybowego. 

Masa do ruskich będzie też pysznym dodatkiem do przeróżnych dań makaronowych. Można nią nadziewać duże rurki lub włoskie muszle, czyli conchiglioni. A jeśli od kuchni włoskiej, wolicie gruzińską, to spróbujcie zrobić chaczapuri z farszem ruskim