RUSKIE RURKI

5 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Prawie jak ruskie pierogi :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
    farsz:
    ok. 80 dag ziemniaków
    25 dag twarogu
    2 cebule
    olej do smażenia
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz
    sos:
    1 opakowanie sosu beszamelowego (Winiary)
    300 ml wody
    300 ml mleka
    lub sos beszamelowy zrobiony własnoręcznie :)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Ruskie rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gorące ubijamy tłuczkiem z dodatkiem łyżki masła.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoto. Dodajemy wraz z tłuszczem do ziemniaków. Mieszamy.
  • 3. Do przestudzonych ziemniaków z cebulą dodajemy twaróg i 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy (nie żałować pieprzu, farsz powinien być pikantny).
  • 4. Gotowym farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie trochę farszu, to można wypełnić nim puste miejsca między rurkami.
  • 5. Zagotowujemy wodę z połową mleka, w pozostałym mleku rozprowadzamy sos i wlewamy do gotującego się płynu. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając.
  • 6. Przygotowanym sosem zalewamy rurki. Pieczemy w piekarniku 20 minut pod przykryciem i jeszcze 10 minut bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.

Porady

Po nadzianiu farszem rurki mogą pękać. Nie należy się tym przejmować. Sos beszamelowy możemy przygotować samodzielnie z 60 g mąki, 60 g masła i 600 ml mleka. Doprawić solą. Danie można przygotować w jednym większym naczyniu i później podzielić na porcje, lub w porcjowych naczyniach do zapiekania - wówczas warto przygotować trochę więcej sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować