Ziemniaki to wartościowy element codziennej diety. Smaczne i naturalne źródło potasu. Dlatego warto je jeść nawet codziennie. Kartofle gotowane w łupinach zachowują więcej cennych właściwości, warto zatem przyrządzać je w ten sposób. 

Trik na szybkie obieranie ziemniaków 

Ten sposób jest mało znany, a szkoda, bo bardzo ułatwia usuwanie skóry z warzywa i znacząco skraca czas przebywania w kuchni. Zobaczcie, jak pozbawić ziemniaki łupin w jedną sekundę. 

  • Umyte ziemniaki w łupinach natnijcie pośrodku, wzdłuż ich obwodu

  • Ugotujcie je w osolonej wodzie, potrwa to około 30 minut. 

  • Gdy zmiękną, odlejcie gorącą wodę, a następnie wlejcie do nich zimną.  

  • Teraz bez trudu zdejmiecie ich skórę jednym ruchem dłoni.

Do czego można wykorzystać ziemniaki gotowane w mundurkach? 

Gdy tylko wypróbujecie ten sposób, to z pewnością częściej zaczniecie przyrządzać kartofle. Warzywa ugotowane w łupinach są nie tylko zdrowe, ale także stanowią smaczny dodatek do wielu popularnych sałatek: 

  •  Jarzynowa sałatka to wspaniałe połączenie wielu jarzyn, a także jajek, jabłek i majonezu. Wartościowa i smakowita powinna być podawana nie tylko podczas świąt.  

  • Sałatka ziemniaczana z bobem, może być pełnowartościowym daniem, jeżeli dodacie do niej również kurczaka lub boczek.  

  • Sałatka wiedeńska z octem i musztardą to znakomita przystawka, jak również dodatek do obiadu.