Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na rosół. Jedne używają gotowych porcji rosołowych, a inne szpondra, żeberek, a nawet korpusu z kaczki. Bez względu na mięso, którego użyjecie, spróbujcie przygotować coś innego niż tradycyjne krokiety. Pyszny pasztet sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do podania na obiad z sosem grzybowym.

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu (kilogram mięsa obranego z kości),
  • 2 marchewki z rosołu,
  • 1 pietruszka z rosołu,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • 150 g wątróbki drobiowej lub serduszek drobiowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta zmielonego kminku.

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu oczyszczamy z błonek i kości.
  2. Marchewki i pietruszkę kroimy w niewielką kosteczkę.
  3. Podsmażamy wcześniej pokrojoną cebulę na oleju.
  4. Namaczamy kajzerkę w mleku.
  5. Mięso, warzywa i kajzerkę przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  6. Robimy to dwukrotnie.
  7. Doprawiamy mięsną masę do smaku.
  8. Przekładamy do formy keksowej wysmarowanej uprzednio tłuszczem.
  9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jakie mięso do rosołu wybierać, aby był esencjonalny?

W zależności od tego, jaki smak rosołu chcemy osiągnąć, powinniśmy dobrać odpowiednie kawałki mięsa. Skrzydełka z kurczaka czy udźce pozwolą na uzyskanie delikatnego wywaru, idealnego dla rekonwalescentów.

Sięgając po szponder, pręgę wołową czy żeberka, otrzymamy bardzo esencjonalny rosół, który może być bazą dla zupy grzybowej oraz innych dań jednogarnkowych.

Świetnie sprawdzą się także gicze wieprzowe czy nóżki z kurczaka - ten dodatek sprawi, że wywar będzie kleisty i bogaty w kolagen.