Pierogi ruskie z kiełbasą

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Dziś zapraszam na ulubione danie z dzieciństwa – ruskie pierogi! Ponieważ mój maż jest mięsożercą to dla niego przygotowałam pierogi ruskie z kiełbasą. Ja osobiście jako mała dziewczynka uwielbiałam te pierogi zaraz po ugotowaniu.. ukradkiem podbierałam je z półmiska i maczałam w kwaśniej śmietanie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦1 kg ziemniaków
    ◦250 g twarogu
    ◦150 g dowolnej kiełbasy
    ◦200 g cebuli
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦1-2 łyżki sosu sojowego
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na ciasto:
    ◦500 g mąki tortowej
    ◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
    ◦1 łyżka oleju
    ◦mąka do podsypywanie ciasta

    Dodatkowo:
    ◦2-3 cebule
    ◦2 łyżki masła
    ◦natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie z kiełbasą 1. Kiełbasę i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy aby kiełbasa z cebulą przestygła.
  • Pierogi ruskie z kiełbasą 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z kiełbasą i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Pierogi ruskie z kiełbasą 3. Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto). W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
  • Pierogi ruskie z kiełbasą 4. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

    Pierogi ruskie z kiełbasą podajemy z podsmażoną cebulką, posypane natką pietruszki lub z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować