Domowe kokosanki z 3 składników to nasz ulubiony pomysł na wykorzystanie białek po smażeniu karnawałowych słodkości. Jeśli macie dużą rodzinę, w swojej kuchni z pewnością "przerabiacie" hurtowe ilości ciasta na pączki, faworki czy oponki, po czym zostaje wam mnóstwo białek. Możecie zużyć je od razu, np. zrobić z nich lukier królewski do ozdobienia wypieków albo w łatwy sposób zamrozić je na później. Po rozmrożeniu białka świetnie się sprawdzą do przygotowania klasycznego tortu Pavlova, słodkich kocich języczków, bez lub bezików czy właśnie naszych prościutkich kokosanek

Jak mrozić białka jajek?

To bardzo proste. Białka wlejcie pojedynczo do foremek na lód. Następnie przenieście je do zamrażarki, uważając, żeby naczynie było ustawione stabilnie. Jeśli chcecie zamrozić większą ilość białek, bardzo dobrym pomysłem jest umieszczenie ich w woreczkach strunowych, przeznaczonych do żywności. Warto wtedy zanotować markerem na takim woreczku, ile dokładnie sztuk zostało w nim zamrożonych. Mrożone białka jaj można bezpiecznie przechowywać nawet przez 12 miesięcy, jeśli woreczek jest pozbawiony powietrza (czyli uszczelniony próżniowo). Białka w foremkach na lód można przechowywać w zamrażarce ok. 3 miesięcy. 

Z mrożonych białek, tak samo jak ze świeżych, da się zrobić pyszne kokosanki. Trzeba po pierwsze dokładnie i powoli je rozmrozić do temperatury pokojowej (najlepiej najpierw przełożyć je z zamrażarki do lodówki, a dopiero potem całkiem wyjąć z urządzenia), a po drugie: uważać, by przy rozmrażaniu nie dostała się do białek nawet kropla wody. Zamoczone białka jaj nie ubiją na sztywno.

Kokosanki z białek - przepis 

Zapamiętajcie proporcje, bo one zawsze będą takie same: na 1 białko sypiemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki wiórków kokosowych. Dzięki temu możecie w łatwy sposób przemnażać składniki w naszym podstawowym przepisie na kokosanki z białek

Składniki:

  • 5 białek 
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 15 łyżek wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania:

  1. Nastawcie piekarnik na 180 st. C w opcji góra-dół;
  2. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia;
  3. Białka ubijcie mikserem na sztywno i pod koniec ubijania zacznijcie dodawać po łyżce cukru, nadal miksując;
  4. Do sztywnej piany z cukrem dosypcie wiórki kokosowe, ale nie na raz, tylko po trochu, Podczas dosypywania, delikatnie, ale dokładnie mieszajcie masę drewnianą łyżką;
  5. Porcje masy kokosowej wykładajcie łyżką na papier do pieczenia - pomagajcie sobie ze zdejmowaniem masy drugą łyżką;
  6. Ciacha pieczcie ok. 15-20 minut. Pod koniec wyznaczonego czasu obserwujcie ciastka, żeby się nie spaliły; 
  7. Gdy kokosanki z białek będą idealnie zrumienione, wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie na kratkę do całkowitego ostudzenia.