Bezy

4.9 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo długo szukałam idealnego przepisu na bezy. Pierwsze moje próby kończyły się porażką. Do czasu... aż znalazłam ten przepis na IDEALNE bezy! Rozpływają się w ustach. Przysmak wszystkich domowników:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 białka
    pełna szklanka cukru
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.9 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (do momentu, aż piana nie będzie wypadać z naczynia). Następnie powoli, po łyżeczce wsypywać cukier, jednocześnie miksując. Po wsypaniu całej szklanki cukru, ubijać jeszcze przez ok. 5 min. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bezy (kształt dowolny: kulki, różyczki itp.).
  • 2. Jeśli chcemy, aby bezy były w całości kruche, należy piec je ok. 70-80 min w zależności od ich wielkości w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast chcemy, by były płynne w środku, należy piec je ok. 30-40 min w temperaturze 170 stopni.

Porady

Po upieczeniu bezy są od razu gotowe do spożycia. Dodatkowo można nadać bezom inny smak lub kolor. Do powyższego przepisu można dodać jeszcze czubatą łyżkę kakao lub kilka kropel soku np. malinowego (zabarwi bezy i nada im delikatny owocowy smak).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować