Kokosanki na białkach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Upieczenie kokosanek to sposób na wykorzystanie białek. Takie kokosanki są wyjątkowo pyszne. Mięciutkie, delikatne, bardzo aromatyczne, z lekkim posmakiem limonki i nuta rumu.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g wiórków kokosowych
    3 białka z niedużych jajek
    80g oleju kokosowego
    80g cukru
    sok z połowy limonki
    skórka otarta z limonki
    1 łyżeczka ekstraktu rumu (albo 2 łyżki rumu)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosanki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania w trzech partiach dodawać cukier, na koniec wlać sok z limonki, rum i wsypać skórkę.
    Olej koksowy roztopić, przestudzić.
    Wiórki kokosowe wymieszać z olejem, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Z masy nabierać kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego, formować kopczyki i układać na blasze w małych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp 150stC (termoobieg).
    Upieczone ciastka chwilę studzić na blasze, później wyłożyć na talerz.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kokos Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować