Jednym z przepisów, które robiłam na próbę i się udały, były szybkie muffinki z rabarbarem oprószone cukrem pudrem. Słodkie, proste i wilgotne ciasto na oleju genialnie łączy się z kwaskowatymi łodygami rabarbaru. Uwielbiam też rabarbarową szarlotkę na kruchym cieście. Przepis poniżej jest do niego dość podobny, ale ciasto jeszcze prostsze i szybsze. Nie wymaga odpoczynku w lodówce, jak klasyczne kruche ciasto.
Jak przygotować rabarbar do ciasta?
Na ciasto ucierane z rabarbarem łodygi przygotowuję w specyficzny sposób. Młody, zielonkawy rabarbar jest jeszcze dość kwaśny i twardy. Zasypuję go więc cukrem, mieszam i podprażam na suchej patelni, jednocześnie mieszając. Lekko karmelizowany rabarbar dzięki temu zrobi się smaczniejszy i szybciej zmięknie. Puści przy tym nieco soku. Zawartość patelni (słodki syrop) możecie dodać do ciasta, by nie tracić soku i smaku. Taki rabarbar możecie też wykorzystać w inny sposób, nie robiąc ciasta, a szybką kruszonkę. Kawałki wraz z syropem możecie przełożyć do ceramicznych kokilek, zasypać kruszonką i zapiec. Powstanie w ten sposób crumble z truskawkami, które w sezonie na świeże polskie truskawki będzie jeszcze lepsze.
Jeśli zdecydowaliście się jednak na ciasto, pokrójcie łodygi w krótkie kawałki. Dzięki temu rabarbar szybciej zmięknie i jeśli traficie przypadkiem na jakieś włókno, nie wpadnie wam między zęby. W ten sam sposób postępuję ze starszymi, słodszymi łodygami. W cieście wystarczy mi tylko lekki kwasek. Owoce rozkładam na wierzchu. Jest ono tak lekkie i płynne, że podczas pieczenia opadną one na spód ciasta. Nie bądźcie tym zaskoczeni.
Ciasto z rabarbarem i jabłkami mieszane łyżką - przepis
Składniki (na tortownicę o śr. ok. 26 cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek stołowych oleju
- 3-4 jabłka
- 3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Obierzcie i pokrójcie jabłka w ćwiartki. Wykrójcie gniazda nasienne. Ćwiartki pokrójcie w ósemki.
- Przygotujcie rabarbar: umyjcie i pokrójcie go w kawałki o długości ok. 2-3 cm. Zasypcie go cukrem i przełóżcie na suchą, zimną patelnię. Podgrzewajcie powoli, aż rabarbar zacznie puszczać sok i mięknąć, a cukier się rozpuści. W międzyczasie mieszajcie, by łodygi się nie przypaliły.
- Zdejmijcie z ognia, odcedźcie syrop na sicie i odłóżcie rabarbar do przestygnięcia.
- Utrzyjcie jajka z cukrem na jasny i puszysty kogel-mogel. dodajcie do niego mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wymieszajcie całość łyżką.
- Wylejcie ciasto na spód blaszki. Na wierzch wyłóżcie jabłka i rabarbar.
- Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 50-60 minut (do złotego wierzchu i suchego patyczka).
Komentarze