Choć piegowate ciasto może początkowo brzmieć dziwnie, to charakterystyczne piegi są niczym innym jak ziarenkami maku, które dodają masie nie tylko uroczego wyglądu, ale i doskonałego smaku. Ciasto z makiem dzięki pozostałym dodatkom również wspaniale pachnie. Sam przepis na ciasto z białek jest natomiast banalnie prosty, gdyż, ale trzeba się tu trzymać 1 złotej zasady. Zobaczcie, na czym polega.
Jak zrobić piegowate ciasto z makiem?
Aby zrobić piegowate ciasto z białek, wystarczy trzymać się sztywnej proporcji 4x1, czyli dodać po 1 szklance maku, mąki, białek jaj i cukru. Do tego wystarczy już tylko 1/2 kostki masła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ważne jednak, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Opcjonalnie możecie dodać też kilka kropelek ulubionego olejku do ciasta (polecamy cytrynowy), startą skórkę z cytryny oraz dowolne orzechy i suszone owoce. Zobaczcie, jakie to proste.
Przepis na piegowate ciasto z białek
Składniki na ciasto (na keksówkę o wym. dolnych 28 x 9 cm):
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g płynnego masła
- kilka kropli cytrynowego aromatu do ciast (możecie wymienić na inny ulubiony)
Opcjonalnie: ulubione orzechy lub suszone owoce, starta skórka z 1 cytryny do masy na ciasto.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Białka ubijcie na sztywną pianę, a pod koniec miksowania, stopniowo dodawajcie cukier.
- Następnie przesiejcie do piany mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypcie mak i wlejcie roztopione, wystudzone masło oraz aromat.
- Wszystko delikatnie i krótko wymieszajcie, a na koniec dodajcie bakalie i po raz ostatni połączcie całą masę.
- Tak przygotowane ciasto przelejcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 175 st. C.
- Piegowate ciasto z białek pieczcie przez około 50 minut, a następnie wyjmijcie i odstawcie do całkowitego wystudzenia.
- Z soku cytrynowego i cukru pudru utrzyjcie szybki lukier i polejcie nim gotowy, ostudzony wypiek.