W moim domu zawsze pojawiały się na stole regionalne dana. Nasza rodzina ma korzenie na m.in. Podlasiu. Kultywujemy tradycję i gotujemy pierogi kudłate, na które przepis przekazała nam ciocia. Są przepyszne, wprost rozpływają się w ustach. Pierogi kudłate są nawet lepsze niż ruskie czy z mięsem. Farsz robimy w kilka minut maszynką z Lidla, która bardzo ułatwia pracę.

Tarka elektryczna SilverCrest - domowy pomocnik przy wielu daniach

Tarka elektryczna SilverCrest to jeden ze sprzętów, który zawsze mam na blacie kuchennym. Dobrze nadaje się do tarcia, krojenia oraz ucierania. Moja mama z kolei często używa tego narzędzia ze względu na cieśń nadgarstka, która utrudnia jej większość zadań kuchennych. Tarka ma 5 wkładów bębenkowych z ostrzami ze stali szlachetnej. Nadaje się do do warzyw, owoców, czekolady, orzechów, twardego sera itp.

W skład tego sprzętu wchodzi: wkład do krojenia (x drobno i  x grubo), wkład do tarcia (1x drobno i 1x grubo), wkład do ucierania. Większość jego części można myć w zmywarce, dzięki czemu praca staje się szybka i sprzątanie jeszcze wydajniejsze.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!

Funkcjonalny ,przydatny w kuchni, spełnił moje oczekiwania. Wygląda solidnie i bardzo dobrze wykonany będzie służył pewnie wiele lat.

Wybrałam ten produkt że względu na cenę. Potrzebowałam wymiany starego sprzętu i dobrze trafiłam.

Jak zrobić pierogi kudłate mojej cioci? Prosty przepis

Pierogi kudłate mają uroczą nazwę, a smakują nawet lepiej niż wyglądają. Wystarczy już kilka składników, aby móc wyczarować te pyszności. Składniki to między innymi ser biały oraz kasza jaglana, która syci przez dłuższy czas. Gdy moja mama je zrobiła, wszyscy zrezygnowali z klasycznych ruskich. Sprawdźcie poniższy przepis.

Składniki na farsz:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 g białego twarogu
  • 0,5 l mleka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ścieramy ziemniaki na tarce elektrycznej z Lidla.
  2. Łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną.
  3. Dodajemy jajko i przyprawy - dobrze wyrabiamy całość.
  4. Odstawiamy na bok i robimy farsz.
  5. Gotujemy kaszę jaglaną na miękko w mleku przez 20 minut.
  6. Odcedzamy i mieszamy z białym twarogiem i podsmażoną, posiekaną cebulą na smalcu.
  7. Po wymieszaniu odstawiamy na pół godziny do przegryzienia.
  8. Z ciasta lepimy pierogi, które nadziewamy farszem.
  9. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia.