Jak dobrze wiecie, z garnkami żeliwnymi jestem za pan brat. Uwielbiam je za ich wielofunkcyjność. Mogę w nich przygotować całe mnóstwo dań, począwszy od biszkoptu, na domowym smalcu kończąc. Niedawno udało mi się przyrządzić idealne pierogi pod beszamelem. Od tej pory rodzina prosi o nie przez cały czas. To nasz posiłek-faworyt, gdyż pierogi w sosie są bardzo kremowe i świetnie pasują do sałatek czy tartych buraczków. Wypróbujcie i zróbcie je sami. Szczególnie, że teraz mój wypróbowany garnek żeliwny jest na sporej wyprzedaży.

Garnek żeliwny do zapiekania GSW z Lidla - trwały sprzęt na lata

Solidny garnek żeliwny do zapiekania z Lidla to bardzo wszechstronne naczynie. Możecie w nim gotowa, zapiekać, dusić oraz piec ciasta. Jest masywny i możecie wykorzystać jego moc w piekarniku nagrzanym nawet do 240 stopni Celsjusza. Pokrywa jest stabilna i pomaga w równomiernym rozprowadzeniu ciepła. Dzięki temu dania są bardzo chrupiące, delikatne w środku i soczyste.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Produkt jest dokładnie zgodny z opisem, gotowanie z nim to czysta przyjemność!

Ta żeliwna patelnia jest absolutnie warta swojej ceny. Dobra do smażenia. Pomimo swojej grubości patelnia szybko się nagrzewa, więc nie smaż na pełnej mocy! Bardzo rekomenduję!

Stosunek ceny do wydajności bezkonkurencyjny, jestem bardzo zadowolony.

Jak zrobić pierogi zapiekane pod beszamelem? Prosty przepis

W mojej rodzinie zawsze przygotowuje się pierogi własnoręcznie. Mamy swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, które zawsze robimy z masłem. Farsz jest nieskomplikowany - ulubione warzywa, mięso oraz kolagen z rosołu gotowanego na kościach. Ostatnio zapiekłam pierogi pod sosem beszamelowym i to pyszne danie na stałe weszło do mojego repertuaru. Jeżeli jesteście ciekawi, jak udają się w garnku żeliwnym, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 duże jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g tartych warzyw korzeniowych - marchewki, pietruszki, selera
  • 200 g mięsa wołowego mielonego
  • 5 łyżek kolagenu z bulionu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej do beszamelu
  • 40 g masła do beszamelu
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Na początku mąkę przesiewamy i łączymy z wodą.
  2. Wkładamy do miksera i wbijamy jajko.
  3. Łączymy z miękkim masłem i solą.
  4. Wyciągamy na blat i wałkujemy na cienki placek.
  5. W międzyczasie podsmażamy mięso z tartymi warzywami i dodajemy kolagen. Doprawiamy.
  6. Po wystudzeniu nadziewamy krążki i zlepiamy.
  7. Obgotowujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
  8. W międzyczasie robimy sos beszamelowy.
  9. Łączymy mleko z mąką.
  10. Gotujemy i łączymy z masłem.
  11. Doprawiamy pieprzem i gałką.
  12. Pierogi przekładamy do garnka żeliwnego i zalewamy beszamelem.
  13. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.