Tort bezowy Pavlova z mascarpone i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 15589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Prezentowany przeze mnie tort był moim pierwszym tortem bezowym.Już od pewnego czasu miałam ochotę go zrobić. Udało mi się akurat na moje urodziny! I wyszedł! Chrupki, słodki i po prostu pyszny!

Kawcia
  • 4min

Składniki

6 białek
300g cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń w syropie
250g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
kilka kropel cytryny
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy Pavlova z mascarpone i brzoskwiniami

  • 1. bezowe blaty
    Zanim oddzielę żółtka od białek jajka leżą przez jakiś czas w temperaturze pokojowej.
    Białka ubijam na sztywną pianę (robiłam to na najwyższych obrotach). Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
    Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
    Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
    Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
    Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
    Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
    Bez wyszła chrupka z zewnątrz, lekko ciągnąca się w środku, czyli taka, jak ma być!
  • 2. krem
    Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję esencję i kilka kropel cytryny.
    Kilka brzoskwiń odsączam z syropu i kroję w kostkę. Dodaję do masy i delikatnie mieszam.
    Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
    Wierzch dekoruję plasterkami brzoskwiń, prażonymi płatkami migdałowymi i świeżą miętą.
    I jest! Pavlova lekka jak piórko, ale tylko wagowo, co do kalorii to...aaa może lepiej nie wspominać! ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort bezowybrzoskwinie z puszki

Komentarze

Podobne przepisy

TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Dodane przez: twigata

TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Zielony kolor intryguje, kusi i...

Rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką

Dodane przez: akrobatka22

Rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką

Pyszna rolada bezowa z kremem na...

image-1q4v84p

Dodane przez: KuchniaPoli

Bezowy torcik z mascarpone i owocami

Bezowy torcik z kremem mascarpone...

Tort bezowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami

Uwielbiam takie torty z owocową...

Tort Pavlova z mango

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna...

image-13jpncq

Dodane przez: beniawojt

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami

Wspaniały deser dla małych i dużych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE