Żurek kujawski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1l zakwasu na żurek
    3 średnie marchewki
    3 średnie pietruszki
    Por
    Pół dużego selera
    Biała cebula
    100g wędzonego boczku
    500g białej kiełbasy
    150ml śmietany
    sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz biały Żurek Żur

Żurek kujawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym na twardo jajkiem.

Porady

Polecam zakwas domowej roboty np. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zurek-22

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować