Zupa pomidorowa z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tę zupę jadano na Kujawach, jak i w Wielkopolsce. Wydaje się ona być trochę zapomniana, ale całe szczęście w kopalni starych, babcinych przepisów czasem można odnaleźć coś prostego i zaskakującego

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kości (wieprzowo-wołowe): 250 gramów
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - kolendra (w ziarenkach): 0.5 łyżeczki
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - seler (mały): 0.5 sztuki
    - pomidory (bardzo dojrzałe): 0.5 kilograma
    - cebula (duża biała): 1 sztuka
    - jabłka (winne): 2 sztuki
    - lubczyk (posiekany świeży, gałązka): 1 łyżka
    - pietruszka (natka): 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - sól (i do smaku): 1 łyżka
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - makaron jajeczny (lub ryż do podania): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa pomidowowa z jabłkiem 1. Kości zalać w garnku 1,8 l zimnej wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
  • zupa pomidowowa z jabłkiem 2. Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z obranymi ze skórki pokrojonymi (lub roztartymi na sicie) pomidorami. Dodać lubczyk. Gotować jeszcze 20 minut. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby (po spróbowaniu) także solą i szczyptą cukru. Podawać z makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować