Jeśli masz w domu małego niejadka, możesz przekonać go do tej zupy nazywając ją"zupą chipsową".Choć nazwa ta nie brzmi zachęcająco, to muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak pysznej zupy.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- por (biała część): 1 sztuka
- zieniaki: 3 sztuki
- marchew: 2 sztuki
- żberka: 30 dekagramów
- korzeń pietruszki: 1 sztuka
- ser parmezan: 10 dekagramów
- serki topione pełnotłuste: 4 sztuki
- oliwa do smażenia: 1 łyżka
- groszek ptysiowy: 1 szklanka
- sól i pieprz: 1 szczypta
Zupa krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z marchwi, pietruszki i żeberek ugotuj wywar. Wrzuć na rozgrzaną oliwę pokrojone w piórka pory. Smaż je przez około 5 minut, uważaj żeby ich nie przypalić. Wyjmij mięso i warzywa z wywaru. Wrzuć do niego pory i obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już miękkie możesz dodać serki i parmezan. Możesz dodać do niej pół ugotowanej wcześniej marchewki. Zmiksuj blenderem lekko przestudzoną zupę.
Dopraw ją i przegotuj. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.
Komentarze