Zupa krem z całych młodych porów

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Wiem, że wiele osób zieloną część pora uważa za niejadalną. Może na surowo, ale po ugotowaniu jest naprawdę smaczna. Zupa jest lekka, a jednocześnie bardzo sycąca!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mięso na wywar (u mnie kawałek schabu) (*)
    750 ml wody
    4-5 młodych porów (biała i zielona cześć; u mnie niewielkie) (**)
    2 ziemniaki (średnie)
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    2 listki laurowe
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (polecam wędzoną)
    domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 łyżka masła/oleju
    Ponadto:
    250 ml słodkiej śmietanki/mleka (można nie co mniej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z całych młodych porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
    Następnie wodę zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.
    Do garnka dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, listki laurowe oraz odrobinę domowej vegety.
    W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
    Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników.
    Na końcu dolać mleko/śmietankę oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję.
    Gotową zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką i pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
    Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody i zupę ponownie ją zagotować.

Porady

(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym. (**) Moje pory były dość małe, więc w okresie niesezonowym wystarczy 1 naprawdę dorodny por.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować