zupa krem z porów i ziemniaków

5 (185 ocen)

  • 25 min

delikatna, aksamitna, porowa :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże pory (biała i jasnozielona część)
    3 średnie ziemniaki
    około 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
    2 łyżki masła
    sól, biały pieprz
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18% (opcjonalnie)
    groszek ptysiowy lub grzanki
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z porów i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia.
    Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy, wrzucamy pory i ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków, wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy i dodajemy śmietanę (opcjonalnie).

    Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować