Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:
    300g grochu łuskanego,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    250g boczku wędzonego,
    250g kiełbasy cienkiej,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    1 łyżeczka majeranku,
    sól,
    pieprz,
    woda,
    oliwa,
    Grzanki:
    1 duża bułka,
    100 g masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa fasolowa Grzanki

Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Groch przekładam do garnka, Wlewam około 2,5 litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny.
    2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny.
    3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
    4. Bułkę kroję w kostkę. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję bułkę i podsmażam do momentu, aż grzanki będą rumiane.
    5. Zupę wylewam na talerze, posypuję grzankami i podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować