Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Groch przekładam do garnka, Wlewam około 2,5 litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny.
2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny.
3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4. Bułkę kroję w kostkę. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję bułkę i podsmażam do momentu, aż grzanki będą rumiane.
5. Zupę wylewam na talerze, posypuję grzankami i podaję.
Komentarze