Zupa grochowa z kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, apetyczna i pożywna zupa.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • groch połówki 300 g,
    kapusta kiszona 150 g,
    kiełbasa 300 g,
    boczek wędzony 200 g,
    ziemniaki 5 szt,
    marchewka 2 szt,
    pietruszka 1 szt,
    seler niewielki kawałek,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    listki laurowe 2 szt,
    ziele angielskie 4 szt,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Zupa grochowa z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przekładam do garnka, dodaję listki laurowe, ziele angielskie i zalewam około 2 l wody. Gotuję do momentu aż groch będzie miękki. Kapustę kiszoną odciskam z soku, siekam, przekładam do drugiego garnka i gotuję do miękkości.
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram i kroję na mniejsze kawałki, czosnek obieram i przeciskam przez praskę, cebulę obieram i siekam. Na patelni podsmażam cebulę i czosnek wraz z boczkiem i kiełbasą. Wszystkie warzywa, kapustę kiszoną oraz boczek i kiełbasę przekładam do garnka z grochem i gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować