Żeberka duszone w kapuście

0 (0 ocen)

Pyszny obiadek idealny na zimne dni- sycący, rozgrzewający i super smaczny :)

Składniki:

  • - 1,2 kg żeberek wieprzowych
    - 80 dkg kapusty kiszonej
    - ok. 0,5 l. bulionu ( u mnie 400ml wystarczyło)
    - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona słodka
    - porządna łyżka smalcu
    - 1 duża cebula
    - 2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dzielimy na porcje, myjemy, osuszamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Mięso odkładamy na talerz. Cebulę kroimy w kosteczkę a czosnek siekamy i przesmażamy wszystko na tłuszczu, który pozostał z mięsa.
    W tym samym czasie, kroimy kapustę, możemy umyć ale ja tego nie robię i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dosypujemy paprykę , dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, mieszamy delikatnie i dusimy do miękkości mięsa czyli dobrą godzinę. Pod koniec duszenia możemy jeszcze doprawić majerankiem i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować