Wiewiórka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak dla mnie to idealny wypiek, zawiera w sobie mnóstwo jabłek, dzięki którym jest wilgotny. Wzbogacony o rodzynki i włoskie orzechy, które pyszne chrupią w czasie jedzenia, stąd zapewne nazwa ciasta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 0.75 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kakao: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - orzechy włoskie (grubo posiekane): 1 szklanka
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - jabłka: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiewiórka 1. Jajka ubić z cukrem, dolewać stopniowo olej, ciągle ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao i sodą, ubijać na małych obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
  • Wiewiórka 2. Wsypać orzechy, rodzynki oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka, wymieszać.
  • Wiewiórka 3. Przelać do natłuszczonej formy (u mnie 14 x 36 cm) i piec ok. 1 godziny w temp. 200 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować