Wiewiórka

4 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

to ciasto z dużą ilością bakalii, które zachowuje swoją świeżość

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka brązowego cukru
    4 jajka
    1/3 szklanki oleju
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    4 jabłka
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka rodzynek
    0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Skropić sokiem z cytryny i przemieszać.
    Jajka ubić z brązowym cukrem do białości.
    Cały czas ubijając wlewać olej.
    Następnie dodawać po łyżce suchych produktów.
    Gdy ciasto będzie już jednolite wsypać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczy oraz pokrojone jabłka.
    Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

    Blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm/ 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto, wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 190 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować