1.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Skropić sokiem z cytryny i przemieszać.
Jajka ubić z brązowym cukrem do białości.
Cały czas ubijając wlewać olej.
Następnie dodawać po łyżce suchych produktów.
Gdy ciasto będzie już jednolite wsypać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczy oraz pokrojone jabłka.
Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm/ 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 190 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze