Błyskawiczna wiewiórka

4.93 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gościmy dziś w Pucku u rodziny Okroyów. Angelika upiekła dla nas pyszne ciasto.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 1,5 szkl. drobnego cukru
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 1 łyżeczka sody
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 jabłka
    ● 1 szkl. orzechów włoskich
    ● puszka masy karmelowej
    ● łyżka masła
    ● 1/2 op. wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.93 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Błyskawiczna wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy. Jajka ucieramy
    z cukrem na puszystą masę. Następnie mieszamy
    z przesianą mąką, proszkiem po pieczenia, olejem
    i orzechami. Wsypujemy sodę i jabłka.
  • 2. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (o wymiarach 25x35 cm). Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Studzimy.
  • 3. Masę karmelową ucieramy z masłem. Wykładamy równomiernie na ciasto. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Posypujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować