Wegański gulasz z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Nie powinna ona być zupełnie rozgotowana więc po 20 minutach mozna ją przecedzić.
2.Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy posiekaną w dość grube plastry cukinię, marchewkę, grzyby i cebulę. Całość przesmażamy, nie dopuszczając do zbytniej miękkości warzyw. Dodajemy puszkę pomidorów oraz paprykę i gotujemy około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
3.Kiedy zalewa z pomidorów lekko odparuje dodajemy soczewicę i mieszając przyprawiamy imbirem, cynamonem, kminem oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
4.Podajemy z grzankami z bułki natartej czosnkiem lub świeżą bagietką.
Komentarze