Brzoskwinie lub morele w syropie

4.48 (196 ocen)

  • Dla 4 osób

Cudownie jest zamknąć trochę słońca i lata w słoiku, a do tego eksperymentu idealnie nadaje się właśnie ten przepis. Już sobie wyobrażam smętne zimowe wieczory i radość z otwarcia słoika takich cudów.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - kilogram moreli lub brzoskwini
    - dwie szklanki wody
    - łyżeczka kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
    - dwie i pół szklanki cukru
    - opcjonalnie: kwiaty lawendy, laska wanilii, kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Brzoskwinie lub morele w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Jeśli chcemy pozbawić je skóry to należy sparzyć je wrzątkiem i po chwili zdjąć skórę.
  • 2. Wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym i dodatkami zagotowujemy. Zalewamy gorącą ułożone luźno w słoikach owoce i zakręcamy.
  • 3. Pasteryzujemy i odstawiamy na około dwa miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować