Tort o smaku mango z jasnym biszkoptem. Tort z dwoma kremami i żelką z mango. Tort z dripem i dekoracją śmietankowo- żelatynową. Tort zrobiłam na moje urodziny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
21,03,2024
BISZKOPT:
-7 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
NASĄCZENIE:
-sok pomarańczowy
KREM STRACIATELLA:
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-500 g. sera z wiaderka
-20 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-50 g. mlecznej czekolady
ŻELKA Z MANGO:
-450 g. mango (tu mrożone)
-10 g. żelatyny +50 ml. wody
-200 g. wody + 1 galaretka cytrynowa
KREM Z MANGO:
-100 ml. śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-500 g. sera z wiaderka
-20 g. cukru pudru
-425 g. pulpy z mango (z puszki)
-25 g. żelatyny
-ok. 125 ml. wody
KREM DO TYNKU:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
-1 ciasteczko OREO
Tort wiosenny z dekoracją żelatynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 26 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.Spód z biszkoptu ułożyć do tortownicy z wysokim rantem fi 25. Biszkopt nasączyć.
3.krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę, na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem, jogurtem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
5.żelka- Żelkę zrobić dzień wcześniej. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę 200 ml. zagotować, odstawić z palnika i zaraz rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Dodać tam zblendowane mango i wymieszać. Wystudzić, do lekkiego tężenia i przelać do zafoliowanego rantu fi 20. Schłodzić do zestalenia. Zrobić to dzień wcześniej. Przed robieniem kremu, żelkę wyjąć.
6.krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, lecz bez czekolady. A pulpę dodać w trakcie ubijania, śmietanki z jogurtem i serem. Krem wylać na biszkopt w rancie.
7.Zaraz ułożyć żelkę, lekko wciskając.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc
9.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu. Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.)
10.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Na koniec dodać zmiksowane Oreo. Posmarować kremem cały tort, najpierw cienką warstwą potem grubszą. Ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek, wokół boku tortu. Tort schłodzić.
11.drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo lać '' łyżka za łyżką''. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i szybko rozsmarować. Tort schłodzić.
12.kolorowe kwiatki- Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce pod folią spożywczą. Do śmietanki, dodać mleko, cukier i żelatynę. Podgrzewać na małym ogniu, do ich rozpuszczenia, ciągle mieszając. Nie wolno zagotować. Porozlewać do szklanek i zafarbować na odpowiednie kolory. Ponalewać do różnych foremek silikonowych i schłodzić najlepiej na całą noc. Przed dekoracją, ozdoby delikatnie powyjmować.
13.Udekorować tort, kwiatkami, serduszkami i listkami.
14.Tort przechowywać w lodówce.
15.Tort kroić ciepłym i ostrym nożem, wraz z dekoracj
Komentarze