Tort śmietankowo-malinowy w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na każdą okazję, jego ozdobienie jest bardzo proste.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • iszkopt:

    7 jajek
    1 i 1/3 szklanki cukru
    3 łyżki wody
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kremowa:

    1 litr śmietanki 30 %
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 fixy do śmietany (na 250 g)

    Ponadto :

    450 g mrożonych malin
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sok z połówki cytryny
    łyżka miodu
    3/4 szklanki naparu z czarnej herbaty
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    100 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort śmietankowo-malinowy w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie miksujemy, wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy(najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej), górę biszkoptu można lekko ściąć, tak aby wierzch był równy, przekroić na 3 płaty.
  • 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę. Dodajemy cukier puder wymieszany z fixami , następnie ok. 1/4 części odkładamy do dekoracji. Z cytryny, miodu i herbaty sporządzamy poncz.

    Przygotowujemy frużelinę malinową do przekładania warstw tortu. Maliny wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dosypujemy łyżkę cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną, odstawiamy do wystudzenia.

    Pierwszy płat biszkoptu sączymy przygotowanym ponczem, następnie wykładamy warstwę frużeliny malinowej, wykładamy cienką warstwę ubitej i dobrze schłodzonej śmietanki,
    Nałożyć kolejny płat biszkoptu i lekko dociskamy. Kolejne warstwy tortu przygotowujemy w ten sam sposób. Ostatni płat biszkoptu nasączamy na wierzchu ponczem.
    Pozostałą śmietanką smarujemy wierzch i boki tortu, wstawiamy do lodówki.

    W kąpieli wodnej przygotowujemy polewę czekoladową. W miseczce kruszymy czekolady oraz dodajemy śmietankę, całość rozpuszczamy. Czekolada musi być na tyle płynna, aby po wylaniu na wierzch tortu spływała po bokach tortu.

    Tort przed skonsumowaniem najlepiej pozostawiamy na noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować