Pizza z szynką parmeńską i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lubię choć na chwilę przenieść się do Włoch. Uwielbiana wersja pizzy.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto ( porcja na 2 pizze):

    3 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka ciepłej wody,
    20 g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    50 ml oliwy,
    Sos pomidorowy:
    1/2 puszki pomidorów krojonych,
    2 łyżki oliwy,
    sól, pieprz, zioła
    Pozostałe składniki:
    3 plasterki szynki włoskiej,
    duża garść rukoli,
    5 pomidorów suszonych,
    5 pomidorków koktajlowych,
    125 g tartej mozzarelli,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza z szynką parmeńską i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy pozostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wrzucamy pozostałą mąkę oraz sól. Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Odkładamy na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na pół, jeżeli nie wykorzystamy drugiej części ciasta, możemy zamrozić.
    Ciasto na pizzę wałkujemy lub rozciągamy na okrągły kształt. Smarujemy cienko sosem pomidorowym oraz posypujemy mozzarellą. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-14 minut na najniższym poziomie.
    Pizzę wyciągamy, kroimy, na wierzch układamy rukolę, poszarpaną szynkę włoską oraz pomidorki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować