Pizza z szynką parmeńską i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy pozostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wrzucamy pozostałą mąkę oraz sól. Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Odkładamy na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na pół, jeżeli nie wykorzystamy drugiej części ciasta, możemy zamrozić.
Ciasto na pizzę wałkujemy lub rozciągamy na okrągły kształt. Smarujemy cienko sosem pomidorowym oraz posypujemy mozzarellą. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-14 minut na najniższym poziomie.
Pizzę wyciągamy, kroimy, na wierzch układamy rukolę, poszarpaną szynkę włoską oraz pomidorki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Komentarze