Tort śmietankowo - malinowy

  • wyświetlono: 1307 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oto drugi tort zrobiony dla wnuczki na Jubileusz 60 lecia szkoły.Tort w środku o smaku malinowym a góra i boki o smaku śmietankowym.

20160506_142345

Składniki

Biszkopt tak jak w torcie czekoladowo - śmietankowym z 7 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru,szczypta soli ,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody.
Masa malinowa - 2 paczki masy śmietanowej o smaku malinowym Dr.Oetkera zrobionej według przepisu na opakowaniu.
Krem śmietankowy z mascarpone - 500 ml. kremówki 30 %,2 śmietan fixy ,2 łyżki cukru pudru,250 gr. serka mascarpone.
Ponadto dżem malinowy ,sok malinowy do nasączenia biszkoptu,rurki czekoladowe,róże i listki z masy cukrowej mojego wykonania ,koraliki cukrowe, wstążka.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietankowo - malinowy

  • 1.
    1. Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą ,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy sokiem malinowym.

    2. Krem śmietankowy - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy .Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.

    3.Masa śmietankowa o smaku malinowym zrobiona według przepisu na opakowaniu.

    4. Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy połowę masy malinowej ,nakładamy drugi blat nasączamy, smarujemy dżemem nakładamy drugą połowę masy malinowej ,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem śmietankowym, boki obkładamy rurkami czekoladowymi obwiązujemy wstążką ,dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest kremem śmietankowym,różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania) oraz perełkami . 5. .Końcówki różyczek i listków zamaczam w rozpuszczonej białej czekoladzie ,aby sie masa nie roztopiła .Tort wkładam do lodówki na kilka godzin ,najlepiej na całą noc .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciCiastoDeserozdobyrurkiPoczęstunekpodarunekśmietana dżem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietankowy z owocami

Dodane przez: ewuuu89

Tort śmietankowy z owocami

Pyszny tort urodzinowy lub na inne...

tort

Dodane przez: Kasja1986

Tort malinowy

Czekoladowe biszkoptowe ciasto...

Tort czekoladowo-malinowy

Dodane przez: dorota w

Tort czekoladowo-malinowy

Tort złożony z dwóch rodzajów biszkoptu-...

Tort obłędnie truskawkowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort z obłędnym musem malinowym

Urodzinowy tort z musem malinowym...

Tort owocowo śmietankowo trójczekoladowy

Dodane przez: viola_dn

Tort owocowo - śmietankowo - trójczekoladowy

Tort wymysliłam i zrobiłam na swoje...

Malinowo-czekoladowa pokusa

Dodane przez: quchniakaroli

Tort Malinowo-czekoladowa pokusa

Każda okazja jest dobra aby upiec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE