Tort śmietankowo - malinowy

4.5 (154 ocen)

Oto drugi tort zrobiony dla wnuczki na Jubileusz 60 lecia szkoły.Tort w środku o smaku malinowym a góra i boki o smaku śmietankowym.

Składniki:

  • Biszkopt tak jak w torcie czekoladowo - śmietankowym z 7 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru,szczypta soli ,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody.
    Masa malinowa - 2 paczki masy śmietanowej o smaku malinowym Dr.Oetkera zrobionej według przepisu na opakowaniu.
    Krem śmietankowy z mascarpone - 500 ml. kremówki 30 %,2 śmietan fixy ,2 łyżki cukru pudru,250 gr. serka mascarpone.
    Ponadto dżem malinowy ,sok malinowy do nasączenia biszkoptu,rurki czekoladowe,róże i listki z masy cukrowej mojego wykonania ,koraliki cukrowe, wstążka.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Tort śmietankowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą ,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy sokiem malinowym.

    2. Krem śmietankowy - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy .Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.

    3.Masa śmietankowa o smaku malinowym zrobiona według przepisu na opakowaniu.

    4. Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy połowę masy malinowej ,nakładamy drugi blat nasączamy, smarujemy dżemem nakładamy drugą połowę masy malinowej ,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem śmietankowym, boki obkładamy rurkami czekoladowymi obwiązujemy wstążką ,dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest kremem śmietankowym,różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania) oraz perełkami . 5. .Końcówki różyczek i listków zamaczam w rozpuszczonej białej czekoladzie ,aby sie masa nie roztopiła .Tort wkładam do lodówki na kilka godzin ,najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować