Jabłecznik w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta i orzeźwiających, kruchych jabłek. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru pudru
    20dag masła
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    2 jajka
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1kg jabłek
    5dag rodzynków
    5dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Sok z cytryny

    2 łyżki bułki tartej

    60dag margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Jabłecznik w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać odrobinę wody i podsmażyć je kilka minut. Dodać sok z cytryny, sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.
    Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać masło, posiekać, dodać jajka i żółtko, cukier oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić na chwilę, aby "odpoczęło". Potem podzielić ciasto na dwie części.
    Jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę (o wymiarach 30x20cm), posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłeczną. Przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temp. 200stopni około 30min.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Czekolada Rodzynki Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować