Tort prostokątny w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem i 3 kremami, jagodowym, czekoladowym i śmietankowym. Tort dla dorosłych bo z wiśniami po nalewce. Miało to być tylko ciasto tortowe, ale posmarowałam boki i oblałam górę w esy-floresy i wyszedł tort. Rodzinie bardzo smakował.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -6 jajek
    -150 g cukru
    -3 budynie waniliowe tj. 120g
    -40 g mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE :
    -3/4 szklanki mocnej kawy, posłodzonej

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml śmietanki 30 %
    -500 g sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g cukru pudru
    -150 ml frużeliny jagodowej
    -25 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    CIASTKA:
    -kilkanaście herbatników

    KREM CZEKOLADOWY:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -500 ml śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g cukru pudru
    -25 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM BITA ŚMIETANA:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -1 łyżka cukru pudru
    -2 śmietan-fixy

    OWOCE:
    -ok. 300 ml. wiśni z nalewki

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -2 galaretki wiśniowe
    -500 ml. wody
    -150 g. mlecznej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. czekolady gorzkiej
    -200 g. czekolady mlecznej
    -250 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort prostokątny w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 1. biszkopt-Biszkopt upiec w blaszce 22x36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 2 blaty.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej blaszki, co piekł się biszkopt. Lecz musi być wyżej zabezpieczona. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią zimnej kawy.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 3. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Przelać na spód biszkoptu i rozsmarować.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 4. Poukładać warstwę herbatników.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 5. krem 2- Wcześniej rozpuścić czekolady w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Dalej postąpić jak z 1 kremem. Wylać na herbatniki i wyrównać.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 6. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 7. krem 3- Śmietankę wraz z serkiem ubić dodając fix. Rozsmarować na biszkopcie.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 8. owoce- Porozrzucać wiśnie i schłodzić całość z godzinę w lodówce.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 9. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 10. Po schłodzeniu, ciasto przełożyć na tackę.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 11. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do płynnego i posmarować boki tortu.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 12. Resztę polewy przelać do buteleczki z dziobkiem i polać tort w esy-floresy.
  • Tort prostokątny w polewie czekoladowej 13. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować