• Tort na 18 urodziny

    Dodane przez: snack

  • Urodzinowy tort dla dziewczyny

  • tort urodzinowy

    Składniki

    BISZKOPT ORZECHOWY
    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżki mąki pszennej
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE
    Po 10 łyżek
    mąki
    cukru
    zmielonych orzechów włoskich
    4 jajka
    1 proszek do pieczenia

    BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY (wszystkie składniki razy 3)
    2 jajka
    2 łyżki zmielonych orzechów
    1,5 łyżki bułki tartej
    2 łyżki cukru kryształu
    0,5 łyżki mąki pszennej
    proszku do pieczenia na koniec łyżeczki

    MASA(podaje podwójny przepis)
    10 żółtek
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    3 kostki margaryny
    DO DEKORACJI LUKIER PLASTYCZNY

    Gotowy lub zrobiony
    Składniki
    50 ml gorącej wody
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    około 80 dag cukru pudru
    kilka drucików florystycznych
    barwniki lub sok malinowy
    dwie małe wykałaczki
    PONCZ
    Szklanka mocnej herbaty
    2 łyżki rumu

  • Sposób przygotowania

    1.

    BISZKOPT ORZECHOWY Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylewamy na tortownicę (26 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 30 min.

    2.

    CIASTO ORZECHOWE Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Wylać do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem, ale tylko spód i obsypanej mąką. piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. Po ostygnięciu przeciąć na pół aby powstały 2 krążki.

    3.

    BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY Pieczemy 3 takie same biszkopty Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę (20 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 25 min.

    4.

    MASA Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną.

    5.

    Lukier plastyczny Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Cukier puder wysypujemy na blat i wylewamy żelatynę z glukozą. Staramy się zarabiać wszystko razem najpierw łyżką, a potem dłońmi. Wyrabiamy masę do czasu aż będzie mieć konsystencję plasteliny. Farbujemy na dowolne kolory.

    6.

    Biszkopty polewamy ponczem. Nakładamy krem. Zaczynamy od większych krążków. Ciasto orzechowe, krem, biszkopt orzechowy, krem, ciasto orzechowe, cienko krem. Teraz osobno małe krążki przekładamy kremem. obydwa ciasta smarujemy całe kremem i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy przygotować róże do dekoracji. Ja wykrawam krążki z lukru ,trochę rozgniatam na końcach żeby wychodziły ładne płatki składam je, płatek po płatku formując różę. Jeśli ktoś nie ma barwników można farbować lukier sokami lub galaretką.Robimy kilka liści. Na gotowe ciasto nakładamy rozwałkowany lukier zaczynamy od spodu tortu czyli większego ciasta. Odcinamy nadmiar lukru przyciskając lukier aby ładnie obkleił ciasto. Wycinamy dekoracyjne paski z lukru o innym kolorze i przyklejamy wodą do lukru. Nakładamy mniejsze ciasto na tort i również obklejamy go lukrem. cyferkę 18 wycinamy z lukru wkładamy od spodu wykałaczkę aby można je było potem wbić w tort i pozostawiamy do wyschnięcia. Z pozostałego lukru wycinamy gwiazdki wbijamy w nie drucik od spodu i również pozostawiamy do wysuszenia. Dekorujemy tort różami wbijamy cyferki i gwiazdki. Dookoła robimy dekoracyjne kulki. Jak zrobić kokardę pokazuję krok po kroku.

    7.
    Dwa paski - krok 7

    Z lukru wycinamy dwa paski równe paski

    8.
    Zagniatamy na końcach - krok 8

    Nakładamy je na dwa osobne ruloniki np po ręczniku papierowym, i zagniatamy na końcach

    9.
    składamy je ze sobą - krok 9

    Składamy je razem końcami

    10.
    tworzymy harmonijke - krok 10

    Wycinamy równy kwadrat robimy z niego harmonijkę

    11.
    Łączymy na składaniu - krok 11

    Nakładamy na łączenie, pozostawiamy do wyschnięcia

  • Rady

    Lukier plastyczny bardzo szybko wysycha więc należy go przykrywać folią jeśli z niego nie korzystamy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, tort, urodziny
  • 5 komentarzy

    • Gość
      2013-04-22T15:48:27+02:00 Anna (gość) IP: 178.42.*.*
      Piękny tort. Gratuluję pomysłu. a za pomocą czego mocujemy dekoracje na torcie, aby nie odpadły?
    • aniulek123
      2013-04-22T16:19:44+02:00 aniulek123
      cudeńko:))
    • snack
      2013-04-24T08:58:52+02:00 snack
      Dziękuje, a dekoracje można przyklejać masą lub na kleju spożywczym, ja większe ozdoby mocuje na wykałaczkach
    • Gość
      2013-08-11T15:03:25+02:00 kamil (gość) IP: 89.71.*.*
      Mam pytanie co do smaku tego tortu, czy jest on bardzo słodki czy można go zaliczyć do tych lżejszych? Chciałabym zrobić podobny tort z wyglądu, ale lekkim smaku, myślałam o lemon curd, czy będzie się nadawał? Z góry dziękuję za informację.
    • snack
      2013-08-12T09:06:51+02:00 snack
      Tort jest dosyć słodki i na dodatek jest pokryty masą lukrową więc jest bardzo słodki. Kto jest zwolennikiem mniej słodkich wypieków nie musi jeść go z lukrem po zjedzeniu ciasta można go zostawić na talerzyku. A co do środka tortu można go modyfikować jak pani chce. Np. jasne biszkopty i krem lemon curd, ale do obłożenia tortu pod lukier będzie pani potrzebować kremu budyniowego lub na bazi masła. Pozdrawiam.

Dodane przez: snack

snack 19

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-20T10:52:16+01:00

2995 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_10-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »