Tort na urodziny Dziadka

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny torcik z kremem straciatella, zrobiony na kolejne urodziny dziadka. Tort zaskoczył dziadka jak i gości. Bardzo smaczny i szybko znikł z talerzy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    mąka tortowa 1,5 szkl,
    maka ziemniaczana 1/2 szkl,
    cukier 1 szkl, ( można więcej jak kto lubi ),
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

    Krem straciatella;
    śmietana 30 % 600 ml,
    serek mascarpone 500,
    czekolada deserowa 100 g,
    cukier puder 3 łyżki,

    krem śmietankowy ;
    kremówka 30 % 400 ml,
    śmietan fix 2 op,
    cukier puder 1 - 2 łyżki,

    krem śmietankowy w proszku 1 op,

    poncz ;
    woda ,
    sok z cytryny,
    cukier,

    dodatkowo ;
    ozdoby,
    dżem wiśniowy,
    rurki waflowe kokosowe 3 op,
    wstążka,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort na urodziny dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort na urodziny dziadka 1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

    Krem straciatella:
    Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Następnie połączyć z serkiem mascarpone delikatnie mieszając, na koniec dodać utarte wiórki czekoladowe ( startą czekoladę ) ponownie delikatnie wymieszać.
    (Do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodać 1 - 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.)

    Krem śmietankowy do dekoracji tortu:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać śmietan fix.

    Gotowy krem śmietankowy zrobiony według opisu na opakowaniu.

    Poncz:
    Sok z cytryny połączony z cukrem i wodą przegotowaną.

    Składanie tortu:
    Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć połowę kremu straciatella, przykryć drugim nasączonym blatem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat docisnąć delikatnie formując tort.
    Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym.
    Boki tortu obłożyć rurkami waflowymi kokosowymi.
    Górę tortu udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej ( Ja mam różyczki i listki mojego wykonania), koralikami oraz kremem śmietankowym.

    Tort przewiązać wstążką i włożyć do lodówki na całą noc.

Porady

Dobrze schłodzić w lodówce,kilka godzin , a najlepiej całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort urodzinowy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort na 18 urodziny

snack Urodzinowy tort dla dziewczyny 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować