Tort na urodziny Dziadka

  • wyświetlono: 721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polecam pyszny torcik z kremem straciatella, zrobiony na kolejne urodziny dziadka. Tort zaskoczył dziadka jak i gości. Bardzo smaczny i szybko znikł z talerzy.

20160506_142345
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt;
mąka tortowa 1,5 szkl,
maka ziemniaczana 1/2 szkl,
cukier 1 szkl, ( można więcej jak kto lubi ),
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

Krem straciatella;
śmietana 30 % 600 ml,
serek mascarpone 500,
czekolada deserowa 100 g,
cukier puder 3 łyżki,

krem śmietankowy ;
kremówka 30 % 400 ml,
śmietan fix 2 op,
cukier puder 1 - 2 łyżki,

krem śmietankowy w proszku 1 op,

poncz ;
woda ,
sok z cytryny,
cukier,

dodatkowo ;
ozdoby,
dżem wiśniowy,
rurki waflowe kokosowe 3 op,
wstążka,

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na urodziny Dziadka

  • Tort na urodziny dziadka1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

    Krem straciatella:
    Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Następnie połączyć z serkiem mascarpone delikatnie mieszając, na koniec dodać utarte wiórki czekoladowe ( startą czekoladę ) ponownie delikatnie wymieszać.
    (Do uzyskania bardziej stabilnej konsystencji kremu można dodać 1 - 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.)

    Krem śmietankowy do dekoracji tortu:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać śmietan fix.

    Gotowy krem śmietankowy zrobiony według opisu na opakowaniu.

    Poncz:
    Sok z cytryny połączony z cukrem i wodą przegotowaną.

    Składanie tortu:
    Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem wiśniowym, nałożyć połowę kremu straciatella, przykryć drugim nasączonym blatem zrobić to samo co z pierwszym, nałożyć trzeci blat docisnąć delikatnie formując tort.
    Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym.
    Boki tortu obłożyć rurkami waflowymi kokosowymi.
    Górę tortu udekorować różyczkami i listkami z masy cukrowej ( Ja mam różyczki i listki mojego wykonania), koralikami oraz kremem śmietankowym.

    Tort przewiązać wstążką i włożyć do lodówki na całą noc.

Porady

Dobrze schłodzić w lodówce,kilka godzin , a najlepiej całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptczekoladaurodzinydżemozdobymascarponekremówkicukier puderponczrurki kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ KOBIET

Takie dwa torty, upiekłam na dzisiejsze...

TORT NA CHRZEST

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA CHRZEST

Tort na uroczystość Kościelną na...

TORT NA DOŻYNKI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DOŻYNKI

Tort zrobiłam z okazji Dożynek...

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Tort prostokątny z trzema biszkoptami...

Tort na chrzest

Dodane przez: Anna Skotniczna

Tort na chrzest

Idealny tort dla wielbiciela słodko...

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Tort na biszkopcie z masami serowymi,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE