40 dag mąki
15 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
3 jajka
30 dag cukru
odrobina mleka
1 proszek do pieczenia
aromat cytrynowy
35 dag marmolady
DEKORACJA
10 dag masła
10 dag wiórków kokosowych
20 dag cukru
5 łyżek mleka w proszku
1 szklanka mleka
rodzynki
Mazurek kokosowy z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem, dodać połowę cukru, żółtka,proszek do pieczenia, aromat, zagniatając dodawać tyle mleka aby ciasto dało się zetrzeć na tarce. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę, (posmarować marmoladą, posypać resztą ciasta startego na tarce. Ubić białka z resztą cukru, dodać wiórki, wymieszać. Pianką ozdobić brzegi ciasta. Piec 50 min w temp. 180 stopni. Mleko z cukrem gotować na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Wsypać mleko w proszku. Dodać masło i wiórki, utrzeć. Udekorować rodzynkami.
Komentarze