tort śmietankowy na 50 urodziny

4.48 (178 ocen)

to cudo zrobiłam na 50 urodziny mamy wszyscy byli zachwyceni

Składniki:

  • 6 biszkoptów
    przepis na jeden biszkopt
    3 jajka
    poł szkl cukru
    pół szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem
    6x śmietana kremówka 300g lub ok 1,5-2 litry kremówki
    śmietan fixy i cukier puder lub galaretki owocowe 3-4szt
    (na pół litra śmietany 1 szt galaretki)

    Dekoracja
    owoce
    np. puszka brzoskwiń
    pomarańcze,
    winogron
    truskawki
    kiwi
    jabłko
    ananas
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowy na 50 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    ubijamy białka, gdy będą sztywne dodajemy żółtka i cukier. Gdy mam będzie puszysta i kremowa wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wielkości piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor
  • 2. na arkuszu papieru wielkości blachy rysujemy sobie szablon jedna kartka - jedna cyfra.
    Na ostudzone blaty nakładamy (po 3 szt ) nakładamy szablon z papieru i wycinamy z ciasta cyfry.
    Resztki ciasta z wyciętych cyfr odkładamy ja z nich zrobiłam bajaderkę
  • 3. śmietanę ubijamy razem z fixem na koniec dodając cukier puder.
    Jeśli robimy wersję z galaretką do ubitej śmietany dodajemy przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  • 4. Najpierw bierzemy 3 blaty pierwszej cyfry i przekładamy śmietaną. Ostatnią warstwę śmietany robimy cieńszą a resztą masy obsmarowujemy boki tortu i na górze w odstępach ok 2 cm robimy rozetki.
    To samo powtarzamy przy drugiej cyfrze

    Napisałam 6x śmietana po 300g ponieważ ja ubijałam każdą z osobna a jedna porcja była jedną warstwą śmietany na torcie.Wtedy warstwy wychodzą równe i jest to duże ułatwienie przy składaniu tortu

    Oba torty schładzamy w lodówce
  • 5. dekorację owocową komponujemy według uznania
    Ważne by dekoracje położyć jak najpóźniej na torcie by owoce nie obeschły lub pociemniały.
    Ja osobiście układam owoce na max. pół dnia przed imprezą :)
    Smacznego

Porady

Z takiego tortu wychodzi ok 30-40 porcji Zamiast fixu i pudru warto dodać stabilizator śmietany o dowolnym smaku( dostępne na allegro). Nadają one rewelacyjny smak owocowy smak śmietanie i zachowują fajną konsystencję śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować