Tort na 18 urodziny

4.5 (182 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort zrobiłam dla siostrzeńca.Nie miałam koncepcji jaki zrobić kształt i smak tortu wiec po jakiejś chwili wymyśliłam sobie taki właśnie tort .Dwa okrągłe torty tworzą ósemkę są o smaku śmietankowym z serkiem mascarpone z dodatkiem brzoskwiń. Jedynka jest o smaku śmietankowo - ajerkoniakowym.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopty okrągłe ;10 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej, 2/4 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru ,cukier waniliowy.,szczypta soli,3 łyżeczki proszku do pieczenia ,nie pełna łyżeczka sody oczyszczonej
    Biszkopt trzeci ; 10 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej,2/4 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki cukru,szczypta soli ,cukier waniliowy,3 łyżeczki proszku do pieczenia,nie pełna łyżeczka sody oczyszczonej.
    Ponadto ;2 kremy ajerkoniakowe Dr .Oetkera ,100 gr ajerkoniaku,400 ml mleka, puszka brzoskwiń ,3 dżemy,kokos 400 gr,,śmietana kremówka 30 % 2,5 litra + 4 serki mascarpone po 250 gr. 5 - 6 łyżek cukru pudru, śmietan fix8 pacz, dekoracje - z masy cukrowej mojego wykonania.
    Ozdoby - różyczki,listki koraliki.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort na 18 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1).2 okrągłe biszkopty.
    Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno dodaję cukier z cukrem waniliowym i żółtka, mąki mieszam z proszkiem i sodą , powoli dodaje do masy białkowej.
    Ciasto dzielę na 2 części mniejszą i większą. Większą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.26 cm a mniejszą o śr 24 cm. Pieczemy 40 - 50 min do suchego patyczka w temp. 170 stopni.

    Biszkopt trzeci robimy tak samo tylko tyle że ciasto przelewamy do formy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 40 - 50 min. do suchego patyczka.

    2)
    Krem ajerkoniakowy - kremy ajerkoniakowe wsypujemy do 400 ml. mleka i miksujemy, gdy krem gęstnieje dodajemy powoli 100 ml ajerkoniaku, ciągle miksując. Krem dajemy do lodówki
    3)
    Krem śmietankowy z mascarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
    4)
    Tort ajerkoniakowy (jedynka ) z biszkoptu wykroić jedynkę (ja zrobiłam szablon z tektury) przekroić na trzy jedynki ,każdą nasączyć wodą z cytryną i cukrem .Na dolną jedynkę nałożyć dżem , krem ajerkoniakowy, nałożyć drugą jedynkę znowu dżem i krem ajerkoniakowy nałożyć ostatnią jedynkę górę.Cały tort obłożyć kremem śmietankowym .Boki obsypać kokosem a górę udekorować ozdobami, posypać startą na grubych oczkach białą czekoladą oraz kokosem ozdobić kremem śmietankowym z serkiem.
    5).
    Tort śmietankowy z mascarpone - każdy biszkopt dzielimy na 3 blaty,1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem pokrojone i osączone brzoskwinie, nakładamy 2 blat robimy to co z pierwszym i nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy i formujemy tort , cały tort smarujemy kremem śmietankowym. Boki obsypujemy kokosem ,górę dekorujemy ozdobami, startą na grubych oczkach białą czekoladą, kokosem i kremem śmietankowym. Drugi robimy tak samo.
    Torty wkładam do lodówki na całą noc.

Porady

Do starcia czekolady ubieram rękawiczki gumowe jednorazowego użycia ,wtedy czekolada sie tak szybko nie topi. Różyczki i listki z masy cukrowej aby sie w masie śmietankowej nie rozpuszczały zamaczam końcówki w rozpuszczonej białej czekoladzie albo w kremie maślanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować