Tort na 21 urodziny

  • wyświetlono: 2007 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam na prośbę mojej chrześnicy dla jej narzeczonego z okazji jego 21 urodzin ,a że wszyscy uwielbiają mesę śmietankową z serkiem mascarpone właśnie o taką masę poprosiła, jak moja chrześniaczka,tak jej narzeczony i goście byli zachwyceni wyglądem tortu jak i smakiem.

20160506_142345

Składniki

Składniki - 5 jajek,3/4 szklanki mąki tortowej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,cukier waniliowy,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Krem - 800 ml kremówki 30 %,400 gr serka mascarpone,3 śmietan fix -y,3 łyżki cukru pudru,dżem wiśniowy,puszka brzoskwiń ,kokos uprażony bez tłuszczu,krem waniliowy Dr. Oetkera.Ponadto ozdoby własnej roboty, zdjęcie zrobione w cukierni

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na 21 urodziny

  • 1. 1.
    Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
    2.
    Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników .Cześć masy śmietankowej odkładamy do dekoracji tortu. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę. Kokos prażymy na rozgrzanej patelni ale bez tłuszczu ( kokos sam w sobie posiada tłuszcz )
    3.
    Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,na krem nakładamy część pokrojonych i osączonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym ,nakładamy masę śmietankowo - serową resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy. Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy uprażonym kokosem ,na górę tortu przykładamy zdjęcie lekko je dociskając ,dekorujemy różyczkami własnej roboty, ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego. Dekorujemy według swojego uznania.

Porady

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuszkola_babcitortCiastośmietanaowocedżemserek mascarponeozdobyprezent

Komentarze

Podobne przepisy

TORT NA CHRZEST

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA CHRZEST

Tort na uroczystość Kościelną na...

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Tort prostokątny z trzema biszkoptami...

Tort na chrzest

Dodane przez: Anna Skotniczna

Tort na chrzest

Idealny tort dla wielbiciela słodko...

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Tort na biszkopcie z masami serowymi,...

TORT NA DOŻYNKI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DOŻYNKI

Tort zrobiłam z okazji Dożynek...

2

Dodane przez: Cukiereczek

Tort na roczek

Tort ten jest pracochłonny w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE