Torcik samochodzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia- delikatnie łączymy składniki. Dodajemy olej, wodę i sok z cytryny-mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy tylko spód blaszki tłuszczem i obsypujemy mąką.Pieczemy około 1 godziny. Blaszka o wymiarach 24 na 32
2.CIASTO KAKAOWE
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodać cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, na samym końcu dodajemy kakao. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopniu i pieczemy około 30 min. Ciasto wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, blaszka o wymiarach 24 na 32
3.MASA CZEKOLADOWA
Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać z 1\3 szklanki mleka, resztę mleka czyli 1\2litra zagotować z cukrem i wlać do czekolady-zagotować-wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń-ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń.
Gotowe biszkopty nakładamy na siebie i wycinamy nożem kształt autka. Pozostałe kawałki wykorzystujemy do zrobienia kabiny i zderzaków. Na przedniej masce układamy 2 wąskie kawałki biszkopta,na dachu układamy kawałek kwadratowego biszkopta a z przodu dokładamy ścięty kawałek taki żeby powstała szyba. Biszkopty przekładamy kremem i przyklejamy drobne elementy pokrywając kremem cały tort, formując kształt samochodziku. Lukier plastyczny wałkujemy i nakładamy na ciasto, dokładnie wygładzając i ładnie go formując. Opony robimy z czarnego lukru nacinając je nożem i przyklejamy kremem do ciasta. Owiewkę z tył robimy z kawałka lukru plastycznego, podobnie postępujemy z szybami i pozostałymi ozdobami, wycinamy z lukru plastycznego i zdobimy według upodobania.
Porady
Jeśli ktoś woli może użyć gotowego budyniu czekoladowego.
Komentarze