Torcik samochodzik

4.5 (193 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Autko na urodzinki

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1\3 szklanki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    5 łyżek gorącej wody
    CIASTO KAKAOWE
    7 jaj
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3\4 szklanki cukru pudru
    MASA CZEKOLADOWA
    2 gorzkie lub mleczne czekolady
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1\2 litra mleka
    1\3 szklanki mleka
    25 dag masła
    2 małe żółtka
    1 szklanka cukru
    LUKIER PLASTYCZNY
    Gotowy lub z przepisu który podałam przy torcie na 18
    około 60 dag, i barwimy go na kolor jaki nam się podoba
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik samochodzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia- delikatnie łączymy składniki. Dodajemy olej, wodę i sok z cytryny-mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy tylko spód blaszki tłuszczem i obsypujemy mąką.Pieczemy około 1 godziny. Blaszka o wymiarach 24 na 32

  • autko 2. CIASTO KAKAOWE
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodać cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, na samym końcu dodajemy kakao. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopniu i pieczemy około 30 min. Ciasto wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, blaszka o wymiarach 24 na 32
  • Autko 3. MASA CZEKOLADOWA
    Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać z 1\3 szklanki mleka, resztę mleka czyli 1\2litra zagotować z cukrem i wlać do czekolady-zagotować-wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń-ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń.
    Gotowe biszkopty nakładamy na siebie i wycinamy nożem kształt autka. Pozostałe kawałki wykorzystujemy do zrobienia kabiny i zderzaków. Na przedniej masce układamy 2 wąskie kawałki biszkopta,na dachu układamy kawałek kwadratowego biszkopta a z przodu dokładamy ścięty kawałek taki żeby powstała szyba. Biszkopty przekładamy kremem i przyklejamy drobne elementy pokrywając kremem cały tort, formując kształt samochodziku. Lukier plastyczny wałkujemy i nakładamy na ciasto, dokładnie wygładzając i ładnie go formując. Opony robimy z czarnego lukru nacinając je nożem i przyklejamy kremem do ciasta. Owiewkę z tył robimy z kawałka lukru plastycznego, podobnie postępujemy z szybami i pozostałymi ozdobami, wycinamy z lukru plastycznego i zdobimy według upodobania.

Porady

Jeśli ktoś woli może użyć gotowego budyniu czekoladowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować